Fermentácia- čo to je?


Určite sa už s týmto pojom každý stretol. Fermentovaný, nefermenovaný hmm ešte tak vedieť čo to je a k čomu to slúži. Tu je odpoveď.

Proces fermentácie:

Po zbere sa zvädnuté čajové lístky rolujú, aby popraskali a uvoľnila sa z nich bunková šťava. Samotná fermentácia je potom biologická reakcia, pri ktorej dochádza k oxidácii bunkovej šťavy. Prebieha vo fermentačnej miestnosti pri teplote 35 – 40 0C za neustáleho zvlhčovania vzduchu. Dôležitým je správne odhadnutie konca fermentácie, práve od toho ako aj od celého priebehu závisí výsledná kvalita čaju. Bezprostredne po fermentácii sa asi na 20 minút vystavia čajové lístky horúcemu vzduchu v sušiacej peci,. Tu dochádza k odpareniu prebytočnej vody, pričom bunková šťava zaschýna na zvinutých lístkoch, ktoré stmavnú a čaj tak získa typickú vôňu. Delikátne chuťové vlastnosti čaju vyplávajú na povrch až pri vyšších teplotách. Preto sa aj čierny čaj – na rozdiel od zeleného – zalieva výlučne vriacou vodou. Čierny čaj sa teda od zeleného odlišuje nie tým, že by pochádzal z inej rastliny ako z čajovníka, len spôsobe spracovania. Napriek tomu, že Holanďania do Európy doviezli ako prvý zelený čaj, Európanom viac „sadol“ ten čierny. Stal sa – hlavne v Anglicku počas 18. storočia – veľmi populárny a tvoril neodmysliteľnú súčasť spoločenských rituálov.

About these ads

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s

Sleduj

Prijímaj upozornenia na nové články na tvoj email.

%d bloggers like this: